Ivar Kreugers Brända Dagböcker - Spotify podcast

https://open.spotify.com/show/3P0fgicUkMpIDFhaK9gm4R?si=0c9f8e74e96d4dc9

Jag publicerade häromdagen hela läsningen av Ivar Kreugers Brända Dagböcker på Spotify och det känns som en osedvanligt stor fröjd att inte behöva bocka och be hos en redaktör på ett bokförlag. Även om jag inte, som författare och konstnär, är bra på att sälja mina intellektuella properties, kan jag med Spotifys hjälp komma rakt ut till vem som helst - gratis. Men att ändå behålla the IP.

Istället för att söka patent, som jag gjort för Lipit, har jag berättat historien om Ivar Kreuger och hans verk, som jag skrivit den i bokmanuskriptet som man gå till här invid. Därigenom torde jag kunna skydda de dramaturgiska eventen i historien och framförallt försöka få någon regissör och producent att vilja, våga se Kreuger, the Movie. Mina förhoppningar är att kunna gradvis förtydliga synopsis för eventuella intressenter. Där jag står för forskning och imagination och någon för fullbordande av manus och plan för cast etc.

Mitt erbjudande är detta; basmaterial och förslag till synopsis enligt den info som läsningen ger om detaljer i Ivar Kreugers liv, från födelse till död - en Linneansk uppväxt i Kalmarsund, en Siddharta som lämnade sin faders palats och for ut i världen. Mötte jazzen i New Orleans 1901. En ny musik, en revolution som skakade om hela den Amerikanska kulturen. Han konstruerade skyskrapegrunder, fundament för de största byggnaderana i världen och drevs av kärlek, jazz, entusiasm, livshunger.

Pang, när han stigit till rikedom gick hans förlovade från Drammen och dog ifrån honom i en lunginflammation. Det var för henne han samlat en förmögenhet på kort tid med lön och spekulation och befann sig i Johannesburg när beskedet kom.

Den rikedom Ivar Kreuger samlat fanns det plötsligen inget större bruk för - annat än att investera. Något Ivar var formidabel på och gjorde, efter sitt sorgearbete under en resa till Indien och så vidare när han fundamentarade stora betongbyggen och steg fram med Kreuger & Toll.

Efter första världskriget förstod Ivar att Svenska kronan stod fel mot dollaren och köpte $ 10 miljoner - mycket riktigt det kom en valutakorrigering och värdet fördubblades i ett slag. Så kom investering slag i slag genom hela 1920-talet, till dess att han finansierade en lång rad nationalstater.

Jag försöker att vara Ivar Kreuger, och jag skriver och läser givetvis i jag-form. Det krävs mycket från en lägre medelklasstandläkare att leva sig in i överklassens högsta liga - LIVA, men jag har haft hjälp av släktens genealogiska huvudman, som avled 1998, vars klinik jag övertog och fick en inblick i släktens alla intriger och motsättningar. Carl Gustav Kreuger hette han, min saligen avsomnade kollega. Jag har också haft hjälp av mina vänninor och kollegor i Stockholm att försöka förstå Stockholmsaristokratin och dess konnotationer för mitt författande om Ivar Kreuger och hans upplevelser och inlevelser - det underbart vackra Stockholm - krona bland Hufudstäder, där han steg fram som en renässansmecén och byggare med vännen Paul Toll vid sin sida. Där han byggde sina privata fastigheter, Humlegården, Lärkstaden, Lilla Skuggan, Ugglebo, Ängsholmen, Bullaren och Kanholmsfjärden, den undersköna skärgården, arkepelagernas arkepelag.

Det känns fantastiskt att kunna säga, sök på Ivar Kreugers Brända Dagböcker på Spotify och sitt ner och lyssna, ge det tid, vänj dig vid gitarren den är en jazzens trolltrumma, försök att inte låta den störa, men att vara en emotionell relief till högläsningen.

Det är en bauta, en milestone, för mig som konstnär, som med detta blir rest.

Tomas Brusell